İNSTAGRAM'DA BÜYÜMEK İSTİYORUM!
Dijital platformlarda olmak artık bir istek değil, zorunluluk!
Eğer markanızı geniş kitlelere duyurmak istiyorsanız mutlaka yer almanız gereken platformlar var bunlardan bir tanesi instagram. Özellikle instagram kullanıcı alışkanlıklarının Türkiye'de nekadar yüksek olduğu düşünülürse, instagram'da yer almak çok önemli!
Peki hesap türümüz ne olursa olsun, sayfamızın yönetilmesi adına destek dahil alsak, bilmemiz ve uygulamamız gereken bazı şeyler var.
1. Kullanıcı adı kolay algılanabilir olmalı- noktalama işaretleri vb mümkünse bulunmamalı!
2. Profil fotorafımız firma isek logo- kişiye ait bir hesapsa karşıdan çekilmiş kolay tanınabilir bir fotoğraf olmalı.
3. Kullanıcı adı işinizi sayfanızı temsil edecek anahtar kelimeler içermeli: örnek: Zeynep Akçay Yaylım I DİJİTAL TASARIM I EĞİTİM I BİLGİ
3. Profilinizde-biografi kısmında sayfanızda ziyaretçilerinize neler sunduğunuz, kattıklarınız, özetle içeriklerinizin özeti yer almalı.
4. Websitesi olmazsa olmaz özellikle bir marka iseniz/ daha profesyonel bir görünüm kazanmanızı sağlar.
5. Sık kullanılanlarınız iyi kurgulanmış olmalı. ✅ Hakkımızda yazısı- ✅ Hizmetleriniz- ✅ Ürünleriniz- ✅ Sık Sorulan Sorular- ✅ Ürün hizmet ise ürün kategorileri-✅ müsteri geridönüşleri-✅ sizden gelenler kısmı mutlaka yer almalı.
6. Instagram akış içerikleriniz kaliteli olmalı- içerik paylaşmak için paylaşılmamalı, değer katan içerikler hazırlanmalı. ürün temalı sayfalarda ürün özellikleri detaylı bir şekilde anlatılmalı
7. Markanızın renklerini , içeriklerin görsel olarak hafızalarda yer edinmesi için tasarımlarınıza ve sayfa akış bütününe özen göstermeli! Canva kullanabilirsiniz katkısı zaten inanılmaz. Eğer, Canva hakkında yeterli bilgiye sahip değiseniz instagram hesabımı takip edebilir, Kapsamlı Canva Eğitimine katılabilirsiniz.
8. Sayfanızı ister kendiniz yönetin, ister bir başkası yönetsin, hikayeleriniz tamamen sizin kontrolünde olmalı, takipçilerinizle bağ kurmak için satış yapmak için hikayeleri aktif olarak kullanmalı, ve bu alanı hayatınızın bir parçası haline getirmeli bol bol sohbet etmelisiniz. Yani öyle hazır şablon tasarım kalıpları burada işlemiyor. Samimi olmak, sohbet etmek, anketler yapmak, soru sor butonu kulanmak özetle bu alanın bize sunduğu ne özellik varsa kullanmamız gerekiyor.
9. Takipçi satın alma ❌, beğeni ❌, izlenme satın alma ❌ gibi şeylere hiç bulaşmamanız gerektiğini söylememe gerek yok sanırım:)
10. İstikrarlı bir şekilde içerik üretmek en önemlisi kendi istikrarınızı oluşturun. Sıfır bir hesapsanız ve sayfanızın bir an önce şekillenmesi için ilk ayınızda bol bol içerik paylaşabilirsiniz. Sayfanız belli bir formatı aldıktan sonra, hafta da 3-5 içerik paylaşmak yeterli olacaktır. rasgele içerikler hazırlamaktansa kaliteli 3-4 içerik paylaşmak çok daha faydalı. Ama eğer bir butik hesabı iseniz mesela hergün paylaşım yapmalı bol bol ürünlerinizi tanıtmalısınız. ve bence tüm içerik türlerinden eşit olarak paylaşılması- tekli post, reel kaydırmalı post. instagramın fırsat sunduğu tüm paylaşım alanlarını etkili olarak kullanmak gerekiyor.
11. Reklammm. bu kısım cok cok önemli. ⚠️ Deneyimlerimden yola çıkarak söyleyebilirim ki sıfır bir hesapsanız 100 takipçiniz olana kadar reklam vermeyin. hem bu süreçte sayfanızda şekillenmemiş oluyor. reklamdan dönecek kişilerin profilinizi ziyaret ettiklerinde bomboş bir profille karşılaşmalarını istemeyiz. ilk 1 aylık süreçte bol bol içerik paylaşıp sayfamızın eksiği kalmayana kadar düzenleme yapmalı ve daha sonra reklamlara başlamalıyız.
⚠️Yönettiğim onlarca hesapta edindiğim deneyimle söyleyebilirimki ilk zamanlar instagramdan verilen öne çıkarma reklamları (rekram görseli kurgusunun doğru olduğunu varsayıyorum) takipçi sayınızın daha hızlı artmasını sağlıyor. Fakat bir adım sonra mutlaka reklamlar için meta reklam panelini kullanmalı- profesyonel reklam yönetimi yapabilmeniz için bol bol bilgi edinmelisiniz. Eğer çok acemiyseniz hiç bilmiyorsanız destek alın, zaman ve para kaybetmemek önemli!
12. Takipçi sayılarına aşırı takılmamanızı öneririm. Doğru bir kullanım yaparsanız zaten artacaktır. Bazen artar bazen çıkanlar olur. Bunlara takılmak hem gereksiz hem boşa stres sebebi. Hedefler doğrultusunda istikrarlı çalışmaya devam edin. Zaten düzenli reklam veriyorsanız takipçi sayınız mutlaka yavaş ta olsa artar. ⚠️ Not: alışveriş odaklı sayfaların takip edilme oranı daha yavas olabiliyor. çünku kişiler alışverıs yapıp yoluna bakabiliyor. Bu konuda satışlar ve bunları arttırmaya odaklanabilmelisiniz. (Ürün satış odaklı reklamlarınızın yanında instagram profil ziyareti reklamlarını vermeyi unutmayın!)
13. Tüm sosyal medya süreçlerinizde rakip analizi yapmayı da unutmuyoruz :)
vhooo unuttum! Paylaşım saati diye birşey bence yok. Ama bir saat önereceksem bence sabah, sabah işe başlamadan kahvaltı ederken, sabah kahvesi içerken insanların instagramı kullandıgını biliyorum. Dükkanı sabah açmak ve içeriklerimin gün içinde sosyal medyada olması bence daha uygun. Hem rekabet bence daha az:) ama bu benim düşüncem :) Sen nezaman uygunsan ozaman paylaşabilirsin, yeterki içeriğin güzel olsun.
Sevgiler
Zeynep Akçay Yaylım
Mühendis :) / Sosyal medya Uzmanı / Canva eğitmeni